Κίνα

 Μια ειδική περίπτωση. (Getty Images)Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ η Κίνα έστειλε 700 στρατιώτες στο Νότιο Σουδάν που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Η χρήση των ελαφρά οπλισμένων ειρηνευτικών δυνάμεων είναι για την εξασφάλιση της προστασίας των πηγών πετρελαίου.

Η ναυτική διπλωματία της Κίνας στον Περσικό Κόλπο (Fars)Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014, δύο πλοία του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN), σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, εισήρθαν στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Ο κινεζικός στολίσκος με αποτελούμενος από το αντιτορπιλικό Changchun κλάσης Type 052C Luyang II και την φρεγάτα Changzhou κλάσης Type 054A Jiangkai II ήρθε για κοινές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το αντιτορπιλικό Changchun είναι η ναυαρχίδα της 17ης αποστολής για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν. Η αποστολή αυτή, Escort Task Group 150, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο του 2008, αλλά αυτή η τελευταία επανάληψη ειδικότερα, αντανακλά μια σειρά από επιπλέον παράγοντες.

 Η έκδοση εξαγωγής του Type 99Α, γνωστή και ως MBT-3000, έκανε το διεθνές ντεμπούτο του τον Ιούνιο του 2012 στην έκθεση Eurosatory στο Παρίσι. Στο Eurosatory αξιωματούχοι της Norinco περιέγραψαν το MBT-3000 ως το πλέον εξελιγμένο κύριο άρμα μάχης της εταιρείας που προσφέρεται στην εξαγωγική αγορά μέχρι σήμερα.  (Norinco)Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Κίνα έχει μετατραπεί από έναν αγοραστή σε έναν κατασκευαστή και εξαγωγέα τεθωρακισμένων οχημάτων. Σήμερα η χώρα παράγει τα περισσότερα άρματα μάχης στον κόσμο, και διατηρεί τον μεγαλύτερο στόλο βαρέων τεθωρακισμένων στον κόσμο. Μια επισκόπηση της αρματικής ιστορίας της Κίνας, όπως και μια απάντηση στο γεγονός για τον λόγο που η χώρα αυτή διατηρεί τόσα πολλά βαρέα άρματα μάχης.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στην κινεζική επικράτεια κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Σε μια σειρά από εμφύλιους πολέμους, στα τανκς, αν και δεν έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις εμφύλιες διαμάχες, δόθηκε μεγάλη προσοχή. Η Κίνα αποφάσισε μετά την δεκαετία του '50 να προχωρήσει από την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων στην παραγωγή τους. Η πρόοδος στον τομέα αυτό επέτρεψε την Κίνα από την δεκαετία του '80 όχι μόνο να καλύψει τις δικές της ανάγκες, αλλά και να παραδώσει τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το 'Liaoning', μπορεί να μεταφέρει επί του σκάφους έως 36 αεροσκάφη, ανέφερε στις 28 Αυγούστου η 'Shanghai Morning Post'.

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα εκσυγχρονίζεται το Κινεζικό Ναυτικό: οι εργασίες ναυπήγησης ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο, στις 26 Ιουνίου 2013 σε ναυπηγείο στην Σαγκάη. Η πράξη αποδοχής του πλοίου από το Κινεζικό Ναυτικό έλαβε χώρα στις 18 Ιουλίου 2014, και στις 8 Αυγούστου η επίσημη τελετή ένταξης του πλοίου σε υπηρεσία.

Τελευταία σχόλια