Στρατιωτική Ιστορία

Γιατί να μην είναι δυνατό να πάρουμε την αυτοκρατορία των Περσών; (Warner Bros)Με τους Έλληνες ξεκίνησε, με εκείνους πάνω από τα ερείπια των ανακτόρων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, από το τέλος της δεύτερης χιλιετίας προ Χριστού. Νέο και μάλλον ασυνήθιστο. Σε γενικές γραμμές δηλαδή, οι ίδιοι οι πολιτισμοί είχαν σχηματιστεί υπό την επιρροή των μοναρχών. Η εξέλιξη της τέχνης ήταν μέρος της θεμελίωσης της κυριαρχίας τους, και τα δύο πήγαν μαζί κυρίως σε σχέση με τη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας. Όπως περίπου έγινε στην Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. Σε αντίθεση με τους Έλληνες.

Θρίαμβος της τρίτης γενιάς  (Πολεμική Αεροπορία)Η ιστορία των σύγχρονων μαχητικών - πολεμικές νίκες και ήττες

Στις αεροπορικές δυνάμεις ανά τον κόσμο εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά μαχητικά δεύτερης και τρίτης γενιάς. Εχουν συμμετάσχει σε μια ποικιλία από τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, και δεν υπάρχει τρόπος να περιγράψει κάποιος τις διαπιστώσεις για όλη αυτή την πολεμική εμπειρία σε ένα και μόνο άρθρο. Μόνο για το θέμα του F-4 κατά του MiG-21 μπορεί να γραφεί ένας ολόκληρος τόμος. Της περιγραφής των νικών και των καταρρίψεων του κάθε τύπου αεροσκάφους προηγείται πάντα μια μεγάλη διαμάχη των πηγών, ανάλογα με το ποιά πλευρά ασχολείται με το να περιγράψει αυτές τις αερομαχίες - και το αποτέλεσμα αυτών. Πάρα πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτές τις περιγραφές έχει η προπαγάνδα. Ετσι, είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση πολλαπλών πηγών για να λάβουμε τουλάχιστον μια όσο το δυνατόν σχετικά αντικειμενική εικόνα.

Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ (THE D DAY), Γιώργος Σπηλιώτης

D-Day: Η ελευθερία σας είναι η ελευθερία μας  (Getty Images)Ιουνίου 6, 1944. Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από την ημέρα, που σύσσωμος ο τότε ελεύθερος και σκλαβωμένος κόσμος έδωσε ότι καλύτερο είχε για την λευτεριά. Αυτή την «Κόρη Ελευθερία», που είναι τόσο ακριβή όσο και πολύτιμη. Ο χρόνος έριξε τη σκόνη της λήθης και ο άνθρωπος αφού απέκτησε την ελευθερία του την παρέδωσε στην σκλαβιά της ύλης για να την χάσει παντελώς.

Πρώην στελέχη της Βέρμαχτ και αξιωματικοί του σώματος των Ες-Ες συγκρότησαν αυθαίρετα από το 1949 έναν στρατό στη Γερμανία. Αυτό αποκαλύπτουν μια σειρά από έγγραφα της μυστικής υπηρεσίας BND που κυκλοφόρησαν τώρα. (Getty Images) Πρώην στελέχη της Βέρμαχτ και αξιωματικοί του σώματος των Ες-Ες (Waffen SS) συγκρότησαν αυθαίρετα από το 1949 έναν στρατό στη Γερμανία. Αυτό αποκαλύπτουν μια σειρά από έγγραφα της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND που κυκλοφόρησαν τώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η δύναμη έπρεπε να αποτελείται από περίπου 40.000 στρατιώτες.

Στην αρχές του 1980, αναλυτές της CIA στην έδρα του οργανισμού έξω από την Ουάσιγκτον έλαβαν μια περίεργη πληροφόρηση: Σύμφωνα με έναν πρώην αναλυτή, ένας Ρώσος που είχε μεταναστεύσει στο Ισραήλ, ένα νέο αεροσκάφος στην Σοβιετική Ένωση ήταν υπό ανάπτυξη. Ήταν ένα τροποποιημένο μεταγωγικό Il-76 εξοπλισμένο με ένα λέιζερ για να καταρρίψει τα αμερικανικά «κατασκοπευτικά μπαλόνια». Στην αρχές του 1980, αναλυτές της CIA στην έδρα του οργανισμού έξω από την Ουάσιγκτον έλαβαν μια περίεργη πληροφόρηση: Σύμφωνα με έναν πρώην αναλυτή, ένας Ρώσος που είχε μεταναστεύσει στο Ισραήλ, ένα νέο αεροσκάφος στην Σοβιετική Ένωση ήταν υπό ανάπτυξη. Ήταν ένα τροποποιημένο μεταγωγικό Il-76 εξοπλισμένο με ένα λέιζερ για να καταρρίψει τα αμερικανικά «κατασκοπευτικά μπαλόνια».

Οι Ρώσοι είχαν ένα ενεργό πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων λέιζερ, όπως έκαναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που εξέπληξε τους αναλυτές ήταν ότι δεν γνώριζαν για τυχόν αμερικανικά «κατασκοπευτικά μπαλόνια» που οι Σοβιετικοί ήθελαν να καταρρίψουν. Οι ΗΠΑ είχε σίγουρα πετάξει μπαλόνια αναγνώρισης πάνω από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1950 και του 1960 και προφανώς είχαν ένα πρόγραμμα για να συγκαλύψουν τα σήματα από τους δέκτες πληροφοριών, όσο και του εξοπλισμού για αυτά τα μετεωρολογικά μπαλόνια, αλλά η ιστορία της ανάπτυξης ενός αεροσκάφους για να καταρρίπτει μπαλόνια δεν είχε νόημα.

Τελευταία σχόλια