Tέλος στα λαϊκίστικα δεκανίκια από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑTέλος στo λαϊκίστικο δεκανίκι των 400 δωρεάν μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Μ1 Abrams από το απόθεμα του Αμερικανικού Στρατού έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος: «Η προμήθεια δεν είναι δωρεάν. Θα μας στοιχίσει 1,9 δισ. ευρώ και γι' αυτό από την πλευρά μας έχει απορριφθεί».

Τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της Βουλγαρίας θα τον πληρώσει η Ελλάδα - με το πανάκριβο Eurofighter  (Luftwaffe)Το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για απόκτηση ματαχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από χώρες της Ευρώπης που λειτουργούν το μαχητικό αυτό, δεν είναι νέο. O Μπόρις Μπορίσοφ, πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, τάχθηκε τώρα ανοιχτά κατά της απόκτησης μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, στις οποίες αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή».

Τέλη του 2014 τα πρώτα δύο P-3B του Πολεμικού Ναυτικού θα ξαναπετάξουνΤο Υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει επίσημα από το Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών την έγκριση για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (MPA) Lockheed Martin P-3B Orion (MPA), όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Συνεργασίας Άμυνας και Ασφαλείας (DSCA) του Πενταγώνου στς 6 Οκτωβρίου.

Γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του Πολεμικού ΝαυτικούMετά τον «Παπανικολή», και τώρα με την καθέλκυση του «Πιπίνος», οι υποβρύχιες δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν – επιτέλους – αυξηθεί, και η ναυτική ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίπλοκη πολιτική στιγμή, έχει αλλάξει υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 6 Οκτωβρίου σε μια τελετή στην Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) στο Σκαραμαγκά υψώθηκε και επίσημα η πολεμική σημαία. Μετά από λιγότερο από δύο μήνες με τις προγραμματισμένες δοκιμές αποδοχής είναι σαφές ότι το νέο υποβρύχιο θα είναι πλήρως λειτουργικό το Νοέμβριο.

@AUSA 2014 Annual Meeting & ExpositionΤο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει την Επίσημη Εθνική Συμμετοχή –ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ- στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων AUSA 2014 η οποία θα πραγματοποιηθεί 13 - 15 Οκτωβρίου 2014 στη Washington των ΗΠΑ.

Η Ελληνική Συμμετοχή στη συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μια δυναμική προσπάθεια συστράτευσης φορέων και επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο μίας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων τους στο εξωτερικό.

Συνάντηση ΑΝΥΕΘΑ κ. Γεννηματά με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & ΆμυναςΗ Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΑΝΥΕΘΑ) κα Φώφη Γεννηματά δέχθηκε σήμερα (9 Οκτωβρίου) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ). Κατά την συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, έγινε εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά θέματα που αφορούν στην παρούσα κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών καθώς και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Σε διαβουλεύσεις με τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ βρίσκεται η κυβέρνηση με αντικείμενο την πώληση ενός αριθμού ελληνικών μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου F-16 στη Σόφια. Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί μέσω leasing ισάριθμων αεροσκαφών του ιδίου τύπου από τις ΗΠΑ. Για την επιδιωκόμενη συμφωνία υπάρχει ήδη ένα προηγούμενο, η αγορά πoρτογαλικών F-16 από τη Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2013. Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, το στρατιωτικό τους υλικό όμως είναι σοβιετικής προέλευσης και απαρχαιωμένο.

Νέα τραγωδία με τρεις στρατιώτες νεκρούς (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο ΕΠΟΠ κι έναν οπλίτη θητείας) και έναν βαρύτατα τραυματισμένο υπολοχαγό σε πεδίο βολής του Βόλου.

Μήνυμα ισχύος και ανάπτυξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος» χθες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα υποβρύχιο που κατασκευάστηκε σε ελληνικό ναυπηγείο από ελληνικά χέρια. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα Ναυπηγεία αποτελούν «πλούτο» και «αναπτυξιακά όπλα για την Ελλάδα», που «είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας».

Τα Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας υποφέρουν από ελλείψεις  (Πολεμική Αεροπορία)Ο στόλος των μαχητικών Μ2000 της Πολεμικής Αεροπορίας πάσχει από ανταλλακτικά - τα οποία δεν λένε να έρθουν, όπως απλά δεν παραγγέλθηκαν ποτέ. Η περίπτωση είναι ενδεικτική του γενικότερου κλίματος που χαρακτηρίζει τις προμήθειες των ΕΕΔ στα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του εξοπλισμού τους.

Τελευταία σχόλια