AUSA 2014 Annual Meeting & Exposition  Εγκαίνια ΈκθεσηςΑθήνα, 14 Οκτωβρίου 2014 - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στην έκθεση AUSA τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 από την Αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κυρία Φ. Γεννηματά, τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Washington κ. X. Παναγόπουλο, τον στρατιωτικό ακόλουθο και ακόλουθο άμυνας, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Washington κ. Ε. Παπαδόπουλο, τον Αντιπρόεδρο της AUSA LTG Jerry Sinn και τον Πρόεδρο του Eλληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σ. Αναστασόπουλο.

Η κυρία Αν. Υπουργός με συνοδεία αξιωματούχων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε στη συνέχεια τους εκθέτες του Ελληνικού Περιπτέρου, συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες τους. Στρατιωτικοί ακόλουθοι άλλων κρατών παρακολούθησαν την τελετή των εγκαινίων καθώς επίσης και εκπρόσωποι εταιριών από τις ΗΠΑ.

Πρώην υπάλληλος της Northrop Grumman στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Salt Lake City υπέβαλε μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατ 'επανάληψη παραποίησαν αποτελέσματα των δοκιμών από τα συστήματα πλοήγησης για τα υποβρύχια, τα στρατιωτικά αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Με εικασίες θα συνεχίζει το πρόγραμμα JSF - έρχεται νέο μαχητικό. (USNavy)Η ελεγκτική αρχή του Κογκρέσου (GAO) αμφισβητεί σε μια νέα έκθεσή της τη μακροπρόθεσμη οικονομική προσιτότητα του Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Η στήριξης της στρατηγικής του προγράμματος "μπορεί να μην είναι προσιτή", αναφέρουν οι ελεγκτές στην έκθεσή τους.

Η έκθεση αναφέρεται στην ανάλυση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) του Γραφείου Κόστους και Αξιολόγησης του Προγράμματος (CAPE), με την προειδοποίηση ότι το κόστος της στήριξης του F-35 θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο των αεροσκαφών που θα αντικαταστήσει, κατά 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εταιρίες Sierra Nevada Corp (SNC) και Embraer έχουν παραδώσει το πρώτο Α-29 Super Tucano στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, με τα στελέχη της εταιρείας Embraer να δεσμεύονται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα ότι θα παράγουν το υπόλοιπο της παραγγελίας εντός χρονοδιαγράμματος.

Φιλί ζωής στο A-10 Thunderbolt (Getty Images)Οι Αμερικανοί αναμένεται να στείλουν στις αρχές του Οκτωβρίου ορισμένα αεροσκάφη επίθεσης A-10 Thunderbolt στη Μέση Ανατολή, στον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποτρέψει την οριστική καθήλωση των αμερικανικών αεροσκαφών A-10 στο εγγύς μέλλον. Έτσι αλλάζουν τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν νωρίτερα και προέβλεπαν την απόσυρση από τη πρώτη γραμμή των 300 αυτών αεροσκαφών. Αυτά τα σχέδια ήταν να εξοικονομήσουν στο Πεντάγωνο περί τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε επίσης από την ηλικία των αεροσκαφών A-10, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες ως ένα ιδανικό μέσο για την καταπολέμηση των σοβιετικών τανκς.

Το F-22 είναι και πάλι στη μόδα - δεδομένης της ταχείας στρατιωτικής ανόδου της Κίνας και μετά την κρίση στην Ουκρανία, αν και το αεροσκάφος δείχνει σαν ένας δεινόσαυρος από τον Ψυχρό Πόλεμο. (Getty Images)Το F-22 "Raptor" έχει ολοκληρώσει την πρώτη πολεμική αποστολή του - 17 χρόνια μετά την πρώτη πτήση, μετά από εκρήξεις κόστους και τεχνικές δυσλειτουργίες. Αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Από που απογειώθηκαν τα F-22 για να πλήξουν τους στόχους στη Συρία, παραμένει άγνωστο. Το 2013, σύμφωνα με δημόσια στοιχεία δεδομένων χαρτογράφησης, έγινε γνωστό ότι ορισμένα F-22 έχουν αναπτυχθεί στην αλ-Ντάφρα, η αεροπορική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αργότερα εκείνο το έτος, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ένα F-22 είχε αναχαιτίσει ένα ιρανικό F-4 στην περιοχή.

Η τροποποίηση του F-35C Joint Strike Fighter είναι μέρος των εναλλακτικών λύσεων που το Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να συζητήσει με τους κατασκευαστές σε μια σειρά από "συναντήσεις τεχνικής ανταλλαγής" προτού να υπάρξει μια "ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων" (Αnalysis of Αlternatives - AoA) για ένα μελλοντικό μαχητικό καταστρώματος.

H Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) και η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin συμφώνησαν να επισκευάσουν την διθέσια έκδοση του F-16 Fighting Falcon, αναφέρει η η εφημερίδα AirForceTimes. Ως μέρος της επισκευής στην περιοχή του κόκπιτ προβλέπεται η εγκατάσταση απαρτίων από χάλυβα και αλουμίνιο, για να αποφευχθούν οι ρωγμές του δοκαριού. Στο εγγύς μέλλον τα μέρη θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα των επισκευών.

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της Ανεξαρτησίας της Σκωτίας στην ΕΕ (Getty Images)Στις 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι ψηφίζουν για την ανεξαρτησία της χώρας τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια απόφαση υπέρ της ανεξαρτησίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αντιμέτωπο με μια ιστορική απόφαση: σε δύο εβδομάδες, 5,3 εκατομμύρια Σκωτσέζοι ψηφίζουν για το αν θα τερματίσουν την 300 ετών διάρκειας Ένωση με τη Μεγάλη Βρετανία και εάν επιθυμούν να γίνει η Σκωτία μια ανεξάρτητη χώρα. Το δημοψήφισμα είναι καλά προετοιμασμένο: το 2012, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Αλεξ Σαλμάνοντ, να αποφασίσουν οι Σκωτσέζοι για την ανεξαρτησία τους και η απόφασή τους θα γίνει αποδεκτή από τη βρετανική κυβέρνηση. Κατά το χρόνο όλα έδειχναν ότι η Ένωση θα συνεχιστεί. Μέχρι πριν από τρεις μήνες, το στρατόπεδο κατά της Ανεξαρτησίας είχε μέχρι και 20% προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Πρακτικές δοκιμές με το πρωτότυπο X-47B που έλαβαν χώρα στις 17 Αυγούστου ήταν μια απόδειξη ότι αυτα τα μεγαλύτερα ανεπάνδρωτα αεροσκάφη μπορούν να απο- και να προσνηωθούν πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των επανδρωμένων αεροσκαφών. (USNavy)Στις 10 Σεπτεμβρίου το Πεντάγωνο αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το εάν θα πρέπει να σταματήσει ή να συνεχίσει την ανάπτυξη ενός ανεπάνδρωτου μαχητικού αεροσκάφους - και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι το Αμερικανικό Ναυτικό δοκίμασε και πάλι τις τελευταίες ημέρες ένα από αυτά, με την πρέπουσα δημοσιότητα.

Επίμαχο θέμα είναι κατά κύριο λόγο το μελλοντικό επιχειρησιακό δόγμα και ο λειτουργικός ρόλους του UCLASS (Unmanned Carrier Launched Airborne Surveillance and Strike). Είναι να λειτουργούν σε συνδυασμό με επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, ή μόνο ανεξάρτητα; Είναι να λειτουργούν μόνο πριν τη σύγκρουση (χωρίς την ύπαρξη μιας πραγματικής απειλής) και μόνο για ένοπλη αναγνώριση, ή και σε αποστολές πραγματικής μάχης (Strike); Η χρήση τους από ένα αεροπλανοφόρο θα επιβαρύνει την ταυτόχρονη χρήση των επανδρωμένων μαχητικών, ή ίσως θα την κάνει ακόμη και αδύνατη;

Τελευταία σχόλια