«Κυπριακό: Η αιρετική λύση»Σταύρου Λυγερού
«Κυπριακό: Η αιρετική λύση»
εκδόσεις Πατάκη, σελ. 242

Δέκα χρόνια μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία για την επιβολή λύσης τύπου Ανάν! Ο Σταύρος Λυγερός αποδεικνύει ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού το 2004 η Λευκωσία έχασε τη χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσει το συντριπτικό «όχι» (76%) για να δρομολογήσει μια αναθεώρηση στρατηγικής από μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει απεγκλωβισμό από τα στερεότυπα σχεδόν 40 ετών, τα οποία συντηρούν αυταπάτες. Σημαίνει ειδικά εγκατάλειψη του στερεοτύπου που φέρει τον τίτλο «δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία».

Τα μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά  (Wikimedia Commons)Σήμερα κανείς δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η αεροπορική κυριαρχία είναι το ισοδύναμο της εγγύησης της νίκης. Η αεροπορία έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει την έκβαση του πολέμου, ακόμη και σε περίπτωση σημαντικής υπεροχής του εχθρού στο έδαφος, όπως ήταν για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, ή να επιβάλλει τους όρους της λήξης του πολέμου, ακόμη και χωρίς πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος, όπως το κλασικό παράδειγμα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Ωστόσο, τα αεριωθούμενα υπερηχητικής ταχύτητας που είναι σε θέση να καταστρέψουν τον εχθρό σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο που απογειώνονται, με χειρουργικής ακρίβειας τόνους βομβών και πυραύλων, έχουν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα. Είναι ακριβά. Πολύ ακριβά.

Μεγάλες ποσότητες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν περιέλθει στα χέρια των ισλαμιστών τζιχαντιστών της οργάνωσης για ένα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Λεβαντίνη - ο εξοπλισμός της 2ης Μεραρχίας του Ιρακινού Στρατού που είχε την έδρα της στην Μοσσούλη.Μεγάλες ποσότητες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν περιέλθει στα χέρια των ισλαμιστών τζιχαντιστών της οργάνωσης για ένα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Λεβαντίνη (ISIS) - ο εξοπλισμός της 2ης Μεραρχίας του Ιρακινού Στρατού που είχε την έδρα της στην Μοσσούλη.

Σημαντικός αριθμός από βαρέα άρματα μάχης, φορτηγά και άλλα θωρακισμένα οχήματα αμερικανικής προέλευσης, έχει πέσει στα χέρια των ιλσλαμιστών αναρτών, και αυτά τα όπλα αποστέλλονται τώρα στους αντάρτες της ISIS στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η Γεωπολιτική της Ενέργειας: Η Άνοδος του Ινδο-Ειρηνικού και η Υποβάθμιση της Ευρώπης

Του Άριστου Αριστοτέλους

Παραφράζοντας τον Ρόμπερτ Κάπλαν θα μπορούσε κανείς να πει ότι η γεωπολιτική της ενέργειας είναι η μάχη που διεξάγεται για χώρο και ισχύ σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον  το οποίο περιλαμβάνει ενεργειακούς πόρους. Συναφής είναι και η παραδοχή ότι στη σύγχρονη ιστορία  η εκάστοτε διεθνής τάξη  βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ενεργειακούς  πόρους. (Getty Images)Παραφράζοντας τον Ρόμπερτ Κάπλαν (συγραφέα και αναλυτή γεωπολιτικής) θα μπορούσε κανείς να πει ότι η γεωπολιτική της ενέργειας «είναι η μάχη που διεξάγεται για χώρο και ισχύ σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον " το οποίο περιλαμβάνει ενεργειακούς πόρους. Συναφής είναι και η παραδοχή ότι στη σύγχρονη ιστορία η εκάστοτε διεθνής τάξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ενεργειακούς πόρους. Με αυτά ως αφετηρία, το παρόν κείμενο επισημαίνει και αναλύει δύο σημαντικές τάσεις στον τομέα της ενέργειας που μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας από την Ευρώπη στην Ασία και Αμερική οδηγώντας σε υποβάθμιση της Γηραιάς Ηπείρου.

H ΠΑ εδώ και δεκαετίες έχει εκφράσει την απαίτησή της για την απόκτηση ενός μικρού στόλου αεροσκαφών AAR. Για το σκοπό αυτό φροντίζει οι χειριστές των μαχητικών της αεροσκαφών να εκπαιδεύονται στις διαδικασίες εναερίου ανεφοδιασμού σε συνεργασία με Ιπτάμενα Τάνκερ από Νατοικές χώρες  (via defencegreece.wordpress.com)DEFENCEGREECE: Από τις αρχές τις δεκαετίας του 90 μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου διαφάνηκε πλήρως η επιχειρησιακή αξία των αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού, ευρύτερα γνωστών ως Ιπτάμενων Τάνκερ. Πολλές φορές στη διεθνή ορολογία θα τα συναντήσει κάποιος με τον όρο Air-to-Air Refueling (AAR) aircraft. Τέτοια αεροσκάφη επιτρέπουν τόσο την μεγαλύτερη παραμονή στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών εναέριας υπεροχής σε ρόλο CAP όσο και την επέκταση της ακτίνας δράσης πολλών βομβαρδιστικών επιτρέποντας την καταστροφή σε πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό βάθος στόχων υψηλής στρατηγικής αξίας. Η ΠΑ διαβλέποντας την αξία των συγκεκριμένων αεροσκαφών ως πολλαπλασιαστή ισχύος προσπάθησε αρχικά μέσω συνεκπαιδεύσεων με αεροσκάφη AAR ευρωπαικών χωρών ,όπως τα ολλανδικά DC-10, να δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους χειριστές της να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση πάνω στις διαδικασίες ανεφοδιασμού καθώς και νέων τακτικών μάχης.

 

Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, η Ουκρανία είχε μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, με περίπου 700.000 στρατιώτες και βαρύ εξοπλισμό. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συρρικνωθεί σήμερα σε περίπου 150.000 άνδρες. Το Κίεβο εδώ 20 χρόνια φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης των εξαγωγέων όπλων στη διεθνή αγορά, όπως απλά ξεπουλά για δύο δεκαετίες τώρα τα σοβιετικά όπλα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. (AFP)  Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει αρκετές δυνάμεις για να καταστείλει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία. Οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου ελέγχονται από τους Ρώσους, η Εθνική Φρουρά είναι άθλια εκπαιδευμένη.

Στο Ντόνετσκ και αλλού στην ανατολική Ουκρανία βαριά οπλισμένοι ένστολοι φιλορώσοι συνεχίζουν να κρατούν τις θέσεις τους. Η «επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας» της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο εναντίον των αυτονομιστών έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα φιάσκο. Προφανώς, η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να αντιδράσει με τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές σε αυτήν, πολύ περιορισμένα στην εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.
Τι στρατεύματα έχει στην διάθεσή του το Κίεβο; Πώς είναι αυτά εξοπλισμένα; Μια επισκόπηση.

Ένα βήμα ακόμη προς την εμφύλια αιματοχυσία: Μια φωτογραφία της Εθνοφρουράς που έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία για την αντιμετώπιση των αποσχιστικών τάσεων, δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον Αντρέι Παρουμπίγι, τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο έχει στείλει στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η αποστολή αυτή αναφέρεται ως επιχείρηση «αντι - τρομοκρατίας» ενάντια στους Ρώσους αυτονομιστές. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται για «πολύ μαχητικούς» στρατιώτες στο δρόμο προς το μέτωπο.

Ένα πρώτο τάγμα της Εθνικής Φρουράς έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του επικεφαλής της Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρέι Παρουμπίγι, στη σελίδα του στο Facebook. Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την λήξη του τελεσίγραφου της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους Ρώσους αυτονομιστές.

 Τ-80 U/UK: H ασπίδα της Κύπρου (getty images)Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε το κύριο άρμα μάχης της Κυπριακής Εθνοφρουράς που δεν είναι άλλο από το ρωσικό άρμα μάχης T-80 U/UK. Συνολικά αποκτήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία 82 άρματα μάχης σε 2 διαφορετικές παρτίδες. Το άρμα μάχης T-80 U/UK είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του αρχικού Τ-80 που πρωτοεισήλθε σε υπηρεσία το 1976. To T-80 U πρωτοεμφανίστηκε το 1985 και παρήχθη σε μεγάλους αριθμούς λίγο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Κατά μία έννοια, η διατήρηση του ελέγχου στην Κριμαία θα είναι επαρκής για να ασκήσει η Ρωσία αποφασιστική επιρροή επί της μελλοντικής πολιτικής της ασφάλειας της Ουκρανίας. Μια άλυτη εδαφική διαφωνία στην Κριμαία θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για την Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. (getty images)  Η έως σήμερα λειτουργία των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία

Η πιθανότητα της στρατιωτικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης Κριμαίας είναι εξαιρετικά υψηλή, και κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις ότι η κατάσταση θα συνεχίσει εξ ορισμού να παραμένει υπό τον έλεγχο των κύριων εμπλεκόκεμενων δυνάμεων. Η εξέλιξη είναι εν μέρει παράλογη, αυθόρμητη, και έχουμε ήδη δει στο Μαϊντάν και αλλού ότι ορισμένες φορές αρκεί μια μικρή σπίθα για να ανάψει μια φωτιά.

Οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία έχουν δείξει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Όταν μασκοφόροι ένοπλοι άνδρες μεταφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας στις 27 Φεβρουαρίου, η επιχείρηση δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής της Ρωσίας.

Oι αποδράσεις της Δύσης στην ηθική και το διεθνές δίκαιο, μια φάρσα που επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες, από το Βιετνάμ έως το Ιράκ, κάπου στο ενδιάμεσο και η Κύπρος.

Κραυγή για βοήθεια!Εάν οι κάλπες στην Κριμαία ήταν ξύλινα κιβώτια, αντί κουτιά από γυαλί, και εάν κανείς δεν φρουρούσε τα εκλογικά τμήματα, η δυτική προπαγάνδα μάλλον θα έλεγε ότι «οι Ρώσοι ήταν πολύ δειλοί για να προστατεύσουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και ότι η ψηφοφορία κρατήθηκε... μυστική». Την επαίσχυντη βεβήλωση των δυτικών μίντια κατά οτιδήποτε αντικειμένου ρωσικής προέλευσης, την θυμόμαστε μόλις πρόσφατα από την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Έδωσαν ρέστα στις μητροπόλεις της ΕΕ και των ΗΠΑ να αμαυρώσουν το Σότσι. Κυριολεκτικά σκύλιασαν. Δεν τα κατάφεραν, όπως και τώρα στην Κριμαία.

Τελευταία σχόλια