Αυτή την φορά οι Ρώσοι τα κατάφεραν. Η πτήση ρεκόρ στέφθηκε από επιτυχία: Σε μόλις έξι ώρες, ένα μη επανδρωμένο ρωσικό διαστημόπλοιο μετέφερε το φορτίο του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - αντί των συνηθισμένων δύο ημερών.

Η Ρωσία έχει δοκιμάσει με επιτυχία ένα νέο σύστημα για τις πτήσεις της προς τον ΔΔΣ. Την Τετάρτη το βράδυ ξεκίνησε το ταξίδι του το Progress M-16M με έναν πύραυλο Sojus στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν - και την Πέμπτη το πρωί έφθασε στον διαστημικό σταθμό. Ο χρόνος πτήσης με λιγότερο από έξι ώρες είναι ένα  ρεκόρ. Η Ρωσία έχει δοκιμάσει με επιτυχία ένα νέο σύστημα για τις πτήσεις της προς τον ΔΔΣ. Την Τετάρτη το βράδυ ξεκίνησε το ταξίδι του το Progress M-16M με έναν πύραυλο Sojus στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν - και την Πέμπτη το πρωί έφθασε στον διαστημικό σταθμό. Ο χρόνος πτήσης με λιγότερο από έξι ώρες είναι ένα ρεκόρ: Κανονικά, το ταξίδι διαρκεί δύο ημέρες. Χρειάστηκε μόνο 4, αντί για 34 τροχιές για να πετύχει το στόχο του σε απόσταση 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Το διαστημικό σκάφος με 2,6 τόνους προμηθειών, έφθασε χωρίες προβλήματα και νωρίτερα από το προγραμματισμένο στο σταθμό, δήλωσε η διαστημική υπηρεσία Roskosmos στη Μόσχα. Το διαστημικό φορτηγό μεταφέρει καύσιμα, νερό, τροφή, οξυγόνο και επιστημονικό εξοπλισμό για το εξαμελές ρωσο-αμερικανικό-ιαπωνικό πλήρωμα του ΔΔΣ.

Οι όροι για τη νέα αυτή διαδικασία να «δέσει» το διαστημόπλοιο την ίδια την ημέρα της εκτόξευσης, έχουν δοθεί μόνο μετά τη διακοπή των πτήσεων των Διαστημικών Λεωφορείων της NASA, το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας της NASA, η τροχιά του ΔΔΣ δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από 350 χιλιόμετρα για τα διαστημικά λεωφορεία. Τώρα αυτά θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 400 χιλιόμετρα, το οποίο είναι ιδανικό ύψος σύμφωα με Ρώσους εμπειρογνώμονες για το νέο πρόγραμμα ζεύξης μέσα σε έξι ώρες. Εναλλακτικά, είναι διαθέσιμη μια ζεύξη μέσα σε 25 ώρες.

Τελευταία σχόλια