Ο ευρωπαϊκός οίκος της MBDA αποκάλυψε ότι έχει πλέον εξασφαλισμένες παραγγελίες για περίπου 400 βλήματα κατά-πλοίων MM 40 Block 3 Exocet και πάνω από 50 εγκαταστάσεις εκτόξευσης από εννέα πελάτες σε όλο τον κόσμο.

H Γαλλία διαμαρτύρεται ότι η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από χώρες της Ευρώπης προς το Ουζμπεκιστάν, τον Λίβανο και το Κατάρ. Πρόκειται για μια σειρά από προμήθειες ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ατσαλένιο μήλον της έριδος  (Υπηρεσία Τύπου Υπουργείο Άμυνας Πολωνίας)Ενώ η Γερμανία από το 1990 και μετά έχει περάσει σε έναν μαζικό αφοπλισμό, η Πολωνία επιδιώκει μια αντίθετη αμυντική πολιτική. Με μεταχειρισμένα γερμανικά άρματα μάχης ενισχύει την εθνική άμυνά της. Αυτό όμως δυσαρεστεί την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και το ισχυρό συνδικάτο Ένωση Αλληλεγγύης. Ωστόσο, ο οπλουργός στο Ντίσελντορφ, η εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann, φυλάττει ως κόρην οφθαλμού τα εμπορικά μυστικά της.

Τα μέλη του κοινοβουλίου της Φινλανδίας συνιστούν σε μια έκθεση προς τον υπουργό Άμυνας την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας της στρατιωτικής δύναμης της χώρας, όπως και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής για την αγορά νέου εξοπλισμού. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν να κάνουν με την τεταμένη κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα.

Πέντε μαχητικά αεροσκάφη Saab Gripen της Πολεμικής Αεροπορίας της Τσεχικής Δημοκρατίας έφθασαν στο αεροδρόμιο Keflavik στην Ισλανδία στις 10 Οκτωβρίου, όπου θα παραμείνουν για τις επόμενες εννέα εβδομάδες στο πλαίσιο της αποστολής του NATO για την διασφάλιση της κυριαρχίας του εναέριου χώρου της Ισλανδίας.

Η Ολλανδία, όπως αναμένονταν, είναι να πουλήσει 44 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (IFV) BAE Systems CV9035NL, στην Εσθονία, ανακοίνωσε την 1η Οκτωβρίου η Υπουργός Άμυνας των Κάτω Χωρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη χώρα της Βαλτικής.

Ο Ιταλικός Στρατός παρέλαβε το πρώτο του ICH-47F Chinook από τον κατασκευαστή AgustaWestland σε μια επίσημη τελετή στις 2 Οκτωβρίου.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014» (ΓΕΕΘΑ)Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΝΑΤΟ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Άμυνας, οι δαπάνες συντήρησης του στρατιωτικού εξοπλισμού των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερες από αυτές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τα προ ημερών στοιχεία του Ελεγκτικού Συνδερίου στην Γαλλία, η διαθεσιμότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης είναι ανησυχητική. Έτσι, αν οι διαθεσιμότητες στην Γαλλία και την Γερμανία είναι χαμηλές, τότε στην Ελλάδα είναι άκρως ανησυχητικές - το πρώτο συμπέρασμα επί τη βάσει των τελευταίτων  εκθέσεων από την Γαλλία και από την Γερμανία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την απόφασή του στο πλαίσιο της υπόθεσης Matelly v. France της Γαλλίας.

Περίπου 410 κομμάτια έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα. Αλλά τώρα η κοινοπραξία των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών συνταράσσεται από ένα ποιοτικό πρόβλημα. (Eleanor Silcock/ Eurofighter Jagdflugzeug GmbH)Οι ειδικοί της αεροναυπηγικής αναρωτιούνται γύρω από το παζλ των αποκαλύψεων με τις μυστηριώδεις τρύπες στο μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter. Εδώ και δέκα χρόνια το μαχητικό είναι στην διαδικασία παράδοσης. Αλλά μόλις τώρα ανακάλυψε ο κατασκευαστής ένα σοβαρό λάθος στην άτρακτο αυτού του πολλών εκατομμυρίων μαχητικού αεροσκάφους. Για τον βιομηχανικό κλάδο αυτό έχει μεγάλες συνέπειες.

Τελευταία σχόλια