Εάν η Γερμανία δεν μπορεί να πολεμήσει η Ελλάδα πρέπει ήδη να παραδοθεί (Getty Images)Συνταρακτική παρουσιάζεται η κατάσταση στην 180.000 ατόμων στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας - η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με έναν στρατιωτικό προϋπολογισμό για το 2014 που εκτιμάται σε περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, ακόμη τραγικότερη η κατάσταση στην 160.000 στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας με έναν στρατιωτικό προϋπολογισμό για το 2014 που εκτιμάται σε κάτι τι περισότερο από μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ - το 1/10 του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Γερμανίας.

H Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει με την υπόθεση της τραγικής κατάστασης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων μεγάλα προβλήματα, αναφέρει σε εκτενές αφιέρωμα με τίτλο "Η Γερμανία δεν μπορεί να πολεμήσει" το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel". Εσωτερικά έγγραφα που επικαλούνται οι συντάκτες τους περιοδικού δείχνουν ότι στο Υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο έχουν εδώ και πολύ καιρό γνώση της πραγματικής έκταση των ελλείψεων του στρατιωτικού εξοπλισμού και ότι γνωρίζουν πολλά περισσότερα από ό, τι το Κοινοβούλιο.

Την τελευταία βδομάδα, μια γυναίκα έδειξε με τραγικό τρόπο τα όρια της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας: μετά από αίτημά της, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη Transall φορτωμένα με αντιαρματικές ρουκέτες, έπρεπε να αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Με ένα Transall η φον ντερ Λάιεν πέταξε πρώτη απευθείας στην Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν, με μια μεγάλη συνοδεία δημοσιογράφων. Εκεί ήταν να παραδώσει στους επισκέπτες της τα όπλα που τους υποσχέθηκε νωρίτερα για τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Τα άλλα δύο Transall δεν έφθασαν ποτέ στον προορισμό τους. Το ένα με τους τεχνικούς προσγειώθηκε μετά από τεχνικό πρόβλημα έκτακτα στην Βουλγαρία, το άλλο ούτε καν που απογειώθηκε από την Γερμανία.

Η μοναδική εφεδρεία, το τρίτο λειτουργικό Transall, ήταν χωρίς τα όπλα αλλά τουλάχιστον με την Υπουργό και τη συνοδεία της στο Ιράκ.

Στην έντονη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη στη Γερμανία έγινε γνωστό ότι η λίστα των μη λειτουργικών και μη ετοιμοπόλεμων οπλικών συστημάτων είναι απίστευτα μεγάλη.

Εάν στην Γερμανία του ετήσιου στρατιωτικού προϋπολογισμού των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόλις το 1/3 των ελικοπτέρων είναι ετοιμοπόλεμο, στην Ελλάδα με το 1/10 των χρημάτων της Γερμανίας, πόσα από τα 150 ελικόπτερα στα χαρτιά, είναι σε θέση να επιχειρήσουν;

Στην Γερμανία έχει ξεκινήσει  μια ευρεία συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Στην Ελλάδα το δίλημμα είναι διαφορετικής φύσης: όπως κάθε φορά έρχονται τα προβλήματα των ΕΔ στην επιφάνεια, η πολιτική ηγεσία ανησυχεί ως συνήθως για το πολιτικό κόστος της συζήτησης. Έτσι και ετοιμάζεται η συνέχεια της υπερπαραγωγής της σειράς του "Παρμενίωνα" - προσεχώς.•••

 

 

Τελευταία σχόλια