Ο ευρωπαϊκός οίκος της MBDA αποκάλυψε ότι έχει πλέον εξασφαλισμένες παραγγελίες για περίπου 400 βλήματα κατά-πλοίων MM 40 Block 3 Exocet και πάνω από 50 εγκαταστάσεις εκτόξευσης από εννέα πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταίά έκδοση του βλήματος Exocet, το MM 40 Block 3, ενσωματώνει σημαντικές επιδόσεις και τεχνολογικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νέα πρόωσης, νέα σουίτα πλοήγησης και καθοδήγησης με βάση το GPS, νέα αρχιτεκτονική εκτόξευσης και προφίλ πτήσης, όπως και υπερδιπλασιασμό του εύρους, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το προφίλ επίθεσης. Η παραλλαγή Block 3 εισάγει επίσης μια διευρυμένη ικανότητα στην καταπολέμηση παράκτιων στόχων.

Η παραλλαγή Block 3 διαφοροποιείται από τις προηγούμενες γενιές Exocet με την υιοθέτηση ενός στροβιλοκινητήρα Microturbo TR-40/263 (αντικατάσταση του πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα) για να αυξήσει το εύρος σε περίπου 200 χιλιομέτρα. Διαθέτει επίσης έναν νέο κινητήρα εκτόξευσης, που κατασκευάζεται από την Nammo.

Η εκρηκτική κεφαλή MM 40 Block 2 των 160 κιλών και το ραντάρ έρευνας Super ADAC J- διατηρούνται, αλλά προστέθηκε ένας νέος υπολογιστής και αρτηρία δεδομένων 1553-bus. Το πακέτο πλοήγησης Block 3 ενσωματώνει νέο αδρανειακό γυροσκόπιο λέιζερ και GPS / Galileo, που επιτρέπει τον πύραυλο να πετάξει πολύπλοκες τροχιές τρισδιάστατης προσέγγισης, ενσωματώνοντας περισσότερα από 10 σημεία ελέγχου στο προφίλ καθοδήγησης.

Σύμφωνα με την MBDA οι ενημερώσεις στο GPS βελτιώνουν την ακρίβειας θέσης, υποστηρίζοντας την πρόσκτηση στόχου στη φάση αναζήτησης και παρέχουν την ικανότητα να πλήξει σταθερούς στόχους. Ένα νέο σύστημα ελέγχου όπλων ITL B3 είναι επίσης διαθέσιμο.

Η MBDA τον Ιανουάριο του 2004 έλαβε για 200 εκατομμύρια μια σύμβαση από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας στη Γαλλία για την ανάπτυξη πλήρης κλίμακας του Block 3. Εκτός από το Γαλλικό Ναυτικό, στους άλλους πελάτες περιλαμβάνονται το Μπρουνέι, η Ελλάδα, το Μαρόκο, το Ομάν, το Περού , το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Επιπλέον, η Αίγυπτος είναι να προμηθευτεί Block 3 για τις τέσσερες νέες κορβέτες Gowind 2500 που παρήγγειλε πρόσφατα από τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία DCNS.

Το MM 40 Block 3 πιστεύεται επίσης ότι είναι το φαβορί για το πρόγραμμα για ένα περιπολικό σκάφος της Μαλαισίας.

Η MBDA αποκάλυψε επίσης ότι τρεις ναυτικές δυνάμεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξήγαγαν το Μάρτιο του τρέχοντος μια κοινή δοκιμή του Exocet στην ανοικτή θάλασσα, η οποία περιελάμβανε τις πρώτες επιχειρησιακές βολές του MM 40 Block 3 για τις ναυτικές δυνάμεις που εμπλέκονταν στην άσκηση. Πέντε πλοία και ένα ελικόπτερο από το Κατάρ, το Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναπτύχθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά του Ομάν, εκτοξεύοταν συνολικά οκτώ βλήματα - ένα μίγμα από αερομεταφερόμενους AM 39 και MM 40 από ναυτικές πλατφόρμες.

 

Τελευταία σχόλια