Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε επιπλέον βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34 (vonsolovey.livejournal.com)Στις 15 Οκτωβρίου 2014 η εταιρία Sukhoi στο Νοβοσιμπίρσκ παρέδωσε στην Ρωσική Πολεμική Αεροπορία (Voyenno-Vozdushnyye Sily - VVS) μια επόμενη παρτίδα των έξι μαχητικών-βομβαρδιστικών Sukhoi Su-34 (κατά ΝΑΤΟ "Fullback"), κατασκευασμένα στο Καλόφ στο Νοβοσιμπίρσκ. Την ίδια ημέρα, τα έξι αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Νοβοσιμπίρσκ με προορισμό το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το νέο ρωσικό ναυτικό φρούριο στον Εύξεινο Πόντο (Getty Iamges)Στις 16 Μαρτίου 2014 στην Δημοκρατία της Κριμαίας πραγματοποιήθηκε ένα δημοψήφισμα σχετικά με το μέλλον της χερσονήσου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της χερσονήσου ψήφισε για την επανένωση με τη Ρωσία.

Στις 18 Μαρτίου 2014, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συμφωνία για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Δημοκρατία της Κριμαίας και η ομοσπονδιακή πόλη της Σεβαστούπολης είναι τώρα μέρος της όγδοης ομοσπονδιακής περιφέρειας της Ρωσίας, η οποία ιδρύθηκε στις 21 Μαρτίου 2014 με προεδρικό διάταγμα. Τα νέα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει τώρα να ενσωματωθούν στο σύστημα άμυνας της χώρας. Η νεοσύστατη ομοσπονδιακή περιοχή έγινε μέρος της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Το Marshal Krylov είναι ένα κατασκοπευτικό  πλοίο εξοπλισμένο με ραντάρ και κεραίες που μπορούν να εντοπίζουν τις πυρηνικές κεφαλές από πυραύλους που δοκιμάζονται. Οι Ρώσοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έναν ριζικό εκσυγχρονισμό του πλοίου "Marshal Krylov" που προορίζεται, μεταξύ άλλων, να παρακολουθεί την πορεία των βαλλιστικών πυραύλων και των διαστημοπλοίων. Η απόφαση έρχεται όπως η μονάδα έχει ολοκληρώσει μια προγραμματισμένη ανακαίνιση στο τέλος του 2012. Το "Marshal Krylov" είναι ένα κατασκοπευτικό πλοίο εξοπλισμένο με ραντάρ και κεραίες που μπορούν να εντοπίζουν τις πυρηνικές κεφαλές από πυραύλους που δοκιμάζονται και στη συνέχεια καταγράφει τα δεδομένα που μεταδίδονται από τα μέσα του πυραύλου, όπως αυτός βυθίζεται προς το σημείο στόχο του στον ωκεανό.

Sa sdorowje (Getty Images)Υπό τις συνθήκες της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης και την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων, η κυβέρνηση Πούτιν προφανώς αποφάσισε να ξαναβρεί την γνωστή «αγελάδα μετρητών» του Κρεμλίνου - ένα μονοπώλιο για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Με το νέο καθεστώς αναμένεται να διευρύνει το μερίδιο αγοράς αλκοόλ από 2,5% στις αρχές του 2014 σε περίπου 65% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και προφανώς δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί.

 H αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει τη Ρωσία (Getty Images)«Ο τελευταίος άνθρωπος στη Ρωσία: Ο αγώνας για να σώσει ένα έθνος που πεθαίνει» (The Last Man in Russia and the Struggle to Save a Dying Nation): Δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013.

O Όλιβερ Μπούλοκ έχει επισκεφθεί τη Ρωσία πολλές φορές και ζούσε στη Μόσχα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ως ανταποκριτής του Ρόιτερς, αλλά και με άλλες ιδιότητες. Ο συγγραφέας αναλύει την εθνική κρίση της Ρωσίας μέσα από το φακό της ζωής του αντιφρονούντα ιερέα Ντμίτρι Ντούντκο και προσπαθεί να καταλάβει αν η Ρωσία έχει μέλλον ως έθνος.

«ΟΣΟΙ ΔΕ ΒΟΥΛΗΣΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΤΕ  ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ ΣΚΟΠΕΙΝ ΚΑΙ  ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ, ΠΟΤΕ ΑΥΘΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ  ΑΝΘΡΩΠΕΙΟΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ...» (Getty Images)«ΟΣΟΙ ΔΕ ΒΟΥΛΗΣΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΤΕ
ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ ΣΚΟΠΕΙΝ ΚΑΙ
ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ, ΠΟΤΕ ΑΥΘΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ
ΑΝΘΡΩΠΕΙΟΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ...»

Μετά την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας, η Ρωσία επέστρεψε θριαμβευτικά στον Εύξεινο Πόντο, όπου η Δύση απέτυχε να τον διασφαλίσει σύμφωνα με τα σχέδιά της. Η Ρωσία συγκεντρώνει όλο τον δυναμισμό για να κυριαρχήσει στην περιοχή, πολύ πιο πέρα από αυτή - στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Η μεταμόρφωση του ρόλου του αναχαιτιστικού Mikoyan MiG-31 (fotografersha.livejournal)Η εμφάνιση των δύο μαχητικών Mikoyan MiG-31, ως μέρος ενός σχηματισμού από έξι στρατιωτικά αεροσκάφη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (VVS) που αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη των αεροπορικών δυνάμεων του Καναδά και των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, δείχνει μια αλλαγή στην προσέγγιση των επιθετικών επιχειρήσεων εκ μέρους της αεροπορικής δύναμης της Ρωσίας.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο σχηματισμός των ρωσικών αεροσκαφών περιλάμβανε δύο μαχητικά αναχαίτισης MiG-31, δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα Tupolev Tu-95 και δύο ιπτάμενα τάνκερ Ilyushin Il-78 - μια τροποποιημένη έκδοση του στρατιωτικού μεταγωγικού Il-76. Οι αναχαιτίσεις αυτές ήταν οι τελευταίες σε ένα σύνολο από περίπου 50 τέτοια περιστατικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Ο ρωσικός στρατός μια «στρατιά Ποτέμκιν»;Με το σλόγκαν «Novyi oblik» - στα Ελληνικά «Νέα Έκδοση» ή «Νέα Παρουσίαση» - η Ρωσία μεταρρυθμίζει από το 2008 τις στρατιωτικές δυνάμεις της. Η Μόσχα παρουσιάζει τη φαινομενικά ανακτηθείσα στρατιωτική δύναμη στις ετήσιες παρελάσεις και τελευταία με την κατάληψη της Κριμαίας. Αλλά τα φαινόμενα απατούν: πίσω από την πρόσοψη του προσφερόμενου στρατιωτικού θεάτρου, στο ρωσικό στρατιωτικό σώμα λείπει η ουσία για έναν «Ψυχρό Πόλεμο 2.0».

Έχουν κληθεί ως τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια»: όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα πλάνα από τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία - ινκόγκνιτο, με μάσκες και χωρίς εθνικό έμβλημα - τα σχόλια των εμπειρογνωμόνων ήταν περιφρονητικά. Δεν μπορούσε να ήταν ένα ενιαίο, ένστολο, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο σώμα Ρώσων στρατιωτών, επειδή απλά το ρωσικό στράτευμα δεν είναι γνωστό για τους ομοιόμορφους ένστολους και για την πειθαρχεία του.

 Το πρόγραμμα δοκιμών του ρωσικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς T-50 κινείται αρκετά καλά, αλλά η ίδια η τελική έκδοση του αεροσκάφους είναι ακόμη πολύ μακριά. Σε αυτή την τελική - τεχνική - διαμόρφωση θα πρέπει να αναμένεται λίγα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργικής υπηρεσίας του. (igor113.livejournal.com)Το πρόγραμμα δοκιμών του ρωσικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς T-50 κινείται αρκετά καλά, αλλά η ίδια η τελική έκδοση του αεροσκάφους είναι ακόμη πολύ μακριά. Σε αυτή την τελική - τεχνική - διαμόρφωση θα πρέπει να αναμένεται λίγα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργικής υπηρεσίας του, όπως και τα πρώτα συμπεράσματα για την επόμενη γενιά ρωσικών μαχητικών.

Ο λόγος για αυτό μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει η καταστροφική δεκαετία του '90 για την ρωσική αμυντική βιομηχανία, καθώς και η έλλειψη αξιόπιστων εγκαταστάσεων παραγωγής. Ειδικότερα όμως, η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου αεροσκαφών Kομσομολσκ-oν-Αμους δεν επιτρέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης κλίμακας παραγωγής του Τ-50, αυτό θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις.Ωστόσο, όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν - με την δέουσα υπομονή.

Η Ρωσία είναι πολύ λιγότερο διεφθαρμένη από την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας (kremlin.ru)Εάν στην Ελλάδα απαιτήθηκαν κάπου δεκαπέντε χρόνια για να ασκηθούν νομικές διώξεις κατά δακτυλομετρούμενων ατόμων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπεξαίρεσαν και έκλεψαν χρήματα του φορολογούμενου που προορίζονταν για τον τομέα της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας, στην υποτιθέμενη σοβιετοκρατούμενη γραφειοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας μόνο από την αρχή του έτους έως σήμερα, οι νομικές αρχές της χώρας άσκησαν ποινικές διώξεις κατά 800 ατόμων.

Τελευταία σχόλια