Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το πρώτο από τα δύο ελικοπτεροφρόρα (LHD) κλάσης «Καμπέρα» από την BAE Systems, κύριος ανάδοχος του προγράμματος, αναφέρεται σε μια δήλωση με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου.

«Ήταν μια στιγμή τεράστιας εθνικής υπερηφάνειας όπως σηματοδότησε μια ενηλικίωση για το νεοσύστατο νέο αυστραλιανό έθνος που τώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δική του άμυνα» (Cliff Bottomley/National Archives of Australia)Όταν στις 4 Οκτωβρίου 2013 επτά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας (RAN) κατέπλευσαν υπό τον χαιρετισμό των όπλων στο Σίδνεϊ, σήμαιναν τη συμβολική επανάληψη της ίδιας ημέρας 100 χρόνια νωρίτερα: στις 4 Οκτωβρίου 2013 1913 επτά θωρηκτά του αυστραλιανού στόλου καταπλέουν στο λιμάνι. Τα αυστραλιανά δελτία Τύπου τόνισαν το ρόλο του Ναυτικού στην εθνική κυριαρχία: «Ήταν μια στιγμή τεράστιας εθνικής υπερηφάνειας όπως σηματοδότησε μια ενηλικίωση για το νεοσύστατο νέο αυστραλιανό έθνος που τώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δική του άμυνα». Αυτή θεωρείται η γέννηση του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας - ακόμη και αν αυτό μπορεί να μην είναι έτσι σωστό.

Το μεγαλύτερο τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αυστραλίας «είναι σε πολύ μεγάλους μπελάδες», σύμφωνα με τον Αυστραλό Υπουργό Άμυνας Ντέιβιντ Τζόνστον. Πρόκειται για το πρόγραμμα για ένα αντιτορπιλικό αεράμυνας (Air Warfare Destroyer - AWD), το οποίο εκτιμάται σε 8,5 δις δολάρια Αυστραλίας (8,25 δις δολάρια ΗΠΑ).

Τα πρώτα δύο Lockheed Martin F-35 Lightning II για την Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία άφησαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας Φόρτ Ουόρθ στο Τέξας στις 24 Ιουλίου.  Η τελετή, στην οποία συμμετείχε η ηγεσία της RAAF, σηματοδότησε την έναρξη των παραδόσεων για ένα σύνολο από 72 αεροσκάφη για την Αυστραλία. (Lockhed Martin)Τα πρώτα δύο Lockheed Martin F-35 Lightning II (Joint Strike Fighters - JSF) για την Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία (RAAF) άφησαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας Φόρτ Ουόρθ στο Τέξας στις 24 Ιουλίου. Η τελετή, στην οποία συμμετείχε η ηγεσία της RAAF, σηματοδότησε την έναρξη των παραδόσεων για ένα σύνολο από 72 αεροσκάφη για την Αυστραλία.

Η Αυστραλία προτίθεται να αποκτήσει 58 επιπλέον F-35 Lightning II (Lockheed Martin)Η Αυστραλία είναι να αγοράσει επιπλέον 58 Lockheed Martin F-35 Lightning II (JSF) με κόστος 12,4 δισ. δολάρια Αυστραλίας (11,4 δις δολάρια ΗΠΑ), ανακοίνωσε στις 23 Απριλίου ο Αυστραλός πρωθυπουργός Tony Abbott. Μαζί με τα 24 Boeing F/A-18F Super Hornet σε υπηρεσία στην Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία (RAAF) και τα 12 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler, τα F-35 θα εξασφαλίσουν στην Αυστραλία το καθεστώς μιας περιφερειακής αεροπορικής δύναμης.

Τα Super Seasprite της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησαν τις πτήσεις (kaman.com/Business Wire)H Kaman Aerospace, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, έχει ξεκινήσει με τις δοκιμαστικές πτήσεις του πρώτου από τα 10 ανακαινισμένα SH-2G (Ι) Super Seasprite, που είχαν αγοραστεί νωρίτερα από την Αυστραλία, αλλά στη συνέχεια κατέληξαν στο Βασιλικό Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας (RNZN), όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Το ορόσημο ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο στην ιστορία του σχεδίου που έκανε την πρώτη του πτήση (ως HU2K-1) στις 2 Ιουλίου του 1959, και το οποίο αποσύρθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ το 2001.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αυστραλία, John Berry, ο Πρωθυπουργός Tony Abbott και ο επικεφαλής της Αμυντικής Δύναμης στρατηγός David Hurley, επιθεωρεί το αεροσκάφος P-8A Poseidon στην βάση στην Καμπέρα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. (Alex Ellinghausen/ The Sydney Morning Herald)Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tony Abbott ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει εγκρίνει την αγορά οκτώ αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας Boeing P-8A Poseidon. Το πρώτο αεροσκάφος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία με την Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία (RAAF) στην αεροπορική βάση του Εδιμβούργου στη Νότια Αυστραλία το 2017, και οι παραδόσεις και των οκτώ αεροσκαφών να ολοκληρωθούν το 2021.

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας (RNZAF) πρόκειται να παραλάβει 11 αεροσκάφη εκπαίδευσης T-6C στο πλαίσιο μια συμφωνίας που υπεγράφη με την εταιρία Beechcraft στις 27 Ιανουαρίου. Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης από το Υπουργείο Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, όλα τα αεροσκάφη πρέπει να έχουν παραδοθεί έτσι, ώστε αρχές του 2016 να ξεκινήσει η επιχειρησιακή λειτουργία.

Τον Ιούνιο του 2011, το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας αποφάσισε την προμήθεια των 24 αμερικανικών ελικοπτέρων MH-60R Seahawk Romeo.

Παρθενική πτήση του C-27J Spartan της Αυστραλίας  (Alenia Aermacchi)Το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος Alenia Aermacchi C-27J για την Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία (RAAF) έκανε την παρθενική του πτήση στις 19 Δεκεμβρίου.

Το αεροσκάφος έκανε την πρώτη του πτήση από την μονάδα παραγωγής της Alenia στην Ιταλία. Η πτήση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην σύμβαση της Αυστραλίας για 10 αεροσκάφη με κόστος 1,4 δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Τελευταία σχόλια